Paret Fahlén har uppfostrat 16 barn – blev familjehem av en slump för 30 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Monica och Roger Fahlén blev familjehem av en slump för 30 år sedan.

Nu har de varit med och uppfostrat 16 barn, inklusive sina biologiska – och är dessutom mentorsfamilj för nya familjehem i länet.

– Dna är bara dna, jag älskar alla mina barn, säger Monica Fahlén.

Monica och Roger Fahlén var bara 19 respektive 20 år gamla när de fick sitt första uppdrag. De var kontaktfamilj under en period, något som senare utvecklades till att bli familjehem.

– Vi är jätteglada att vi gjorde det och vi ångrar naturligtvis ingenting, men det var nog lite väl tidigt. Man blir nog lite klokare med åren, säger Roger Fahlén och får medhåll från sin fru.

I dag är Härnösandsparet själva mentorer för nya familjehem, något de önskar fanns när de började sin resa.

– Tänk vilken lyx det hade varit att ha haft en mentorsfamilj att stöta och blöta saker med. Nu finns det via GFO (Gemensam familjehemsorganisation) och det tycker jag är fantastiskt bra, säger Roger Fahlén.

Uppfostrat 16 barn

Totalt har 16 barn på något sätt uppfostrats i parets hem. Några har de haft under hela uppväxten, andra har de haft under kortare perioder. Oavsett hur länge barnen bott hos dem försöker de följa dem och se hur det går för dem även efter att de flyttat ut. Men relationen till de som vuxit upp med Roger och Monica är särskilt stark.

– De som bott här en kort kort period hinner man inte knyta an till på samma sätt som de som vuxit upp här så klart, säger Roger.

Får ekonomisk ersättning

Som familjehem får man en ekonomisk ersättning för det jobb man utför. Hur stor den summan är är beroende på en rad olika faktorer, bland annat hur gammalt barnet är, om uppdraget kräver något extra och hur många barn som är placerade i familjen. Den lägsta ersättningen som familjehem ligger på drygt 4 000 kronor i månaden, enligt Sveriges kommuner och regioner.

– Men det här är ingenting du gör för pengarna, i så fall är det bättre att gå ut och ta ett extrajobb. Det här gör man med hjärtat, konstaterar Monica.

Anledningar till att barn blir familjehemsplacerade

Anledningen till att ett barn behöver bo i ett annat hem än sitt egna kan bland annat vara att barnets föräldrar brister i omsorgen eller att det finns missförhållanden i hemmet, som till exempel våld eller missbruk. Barn kan också behöva ett nytt hem på grund av sitt eget beteende, exempelvis kriminalitet. Även ensamkommande barn, som kommer till Sverige utan sina föräldrar, kan behöva bo i ett familjehem.

Socialtjänsten kan placera barn i jourhem, familjehem, hem för vård eller boende (HVB) eller stödboende. Familjehem är det som tidigare kallades fosterhem. Ett familjehem kan vara en person eller en familj. Det kan vara ett hem i barnets nätverk eller någon som barnet inte känner.

Källa: socialstyrelsen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.