Ida Staffrin (C), Anna Strandh Proos (M), Jon Björkman (V), Malin Svanholm (S) och kommunstyrelsens ordförande Jan Sahlén (S) står gemensamt bakom den budgetram som nu presenteras. Foto: Barbro Sellin/SVT

Blocköverskridande samarbete om krisande budget i Kramfors kommun

Uppdaterad
Publicerad

Ett rejält minus i kommunkassan har lett till ett blocköverskridande samarbete i Kramfors. Socialdemokraterna, vänsterpartiet, centern och moderaterna har tillsammans lagt fram ett förslag om budgetramar för år 2020.

Kramfors kommun brottas med oroväckande höga kostnadsökningar och ett stort budgetunderskott.

– Jag vet inte senast det var så illa som det är nu, säger oppositionsråd Ida Staffrin (C).

”Budgetramar har överskridits”

– Jag kan konstatera att under en följd av år är det ett antal budgetramar som har överskridits, säger Jan Sahlen (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett blocköverskridande budgetsamarbete har pågått i Kramfors kommun under våren. Det har lett fram till ett förslag om budgetramar som de fyra partierna ställer sig bakom.

– Vi har höga kostnader och vi är i en allvarlig situation. Den situationen kommer att påverka våra möjligheter att göra satsningar och ställer högre krav på hur vi ska använda de skattepengar vi har, Jan Sahlen (S), kommunstyrelsens ordförande.

(C) hoppas på inflytande

– Vi har haft långa diskussioner och vi landade i att vi ska vara överens om ramarna för att visa en styrka på att det här är en extraordinär situation, säger Ida Staffrin (C), oppositionsråd.

Förslaget ska behandlas i kommunfullmäktige 24 juni och då ska de fyra partierna fortsätta sitt arbete. Som oppositionsparti hoppas centern på mer inflytande i och med samarbetet.

– Vi är trots allt människor som ska sitta ner och prata och ge och ta. Jag ser det som en chans att vara med och påverka och det tycker jag känns bra, säger Ida Staffrin (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.