Bluffdrabbade dubbelt utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Många av de äldre som drabbats i den stora bedrägerihärvan har blivit dubbelt utsatta. Kort efter telefonsamtalen med krav om betalning av påstådda annonser har ett nytt företag ringt upp och erbjudit skydd mot nya bluffakturor.

Bara några dagar efter att de äldre blivit kontaktade av bedrägeriligan har nästa samtal kommit.

– Det har framkommit att många målsägande kort efteråt har blivit uppringda av ytterligare ett företag, som har lovat att se till att inga fler ringer upp dem med krav, säger Karin Lindqvist på länskriminalen i Malmö.

Bluffhärvan i Malmö

Företaget har erbjudit skydd mot nya bluffakturor mot en kostnad på mellan 5 och 10 000 kronor per år. Hur många som betalat vet polisen ännu inte.

– Men vi är rädda för att det är många som är drabbade, konstaterar Karin Lindqvist.

Sålde skydd mot sig själva

Mittnytt: Finns det kopplingar till bedrägerihärvan där åtal väcktes i torsdags?

– Det finns uppenbara kopplingar. Det finns ju ingen möjlighet för det här företaget att veta att någon blivit lurad om man inte själv varit inblandad, säger Karin Lindqvist.

Drabbade finns över hela landet

Totalt har 438 personer runt om i landet lurats på 4, 2 miljoner, men bedrägeriet kan vara betydligt större. Enligt polisutredningen har ligan fakturerat över 15 miljoner kronor. Drygt 70 av de lurade bor i Västernorrland eller Jämtland.

Lurade äldre

Det är unga män med kopplingar till kriminella gäng som misstänks ha skickat bluffakturor till hundratals människor runt om i Sverige och sedan skrämt dem att betala. Bedragarna har främst riktat in sig på äldre människor med skogsfastigheter.

Mittnytt: Hur ser möjligheterna ut att kunna få tillbaka pengarna?

– Ja, åklagarna driver ju ersättningsyrkanden. De har bland annat en lägenhet, lite bilar och datorer i kvarstad som man ska försöka avyttra och som i förlängningen ska ge pengar till målsägande, säger Karin Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffhärvan i Malmö

Mer i ämnet