Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om jag inte kunde studera på distans hade det inte blivit några studier”, säger Bodil. Hör henne berätta i videon. Foto: Per-Erik Ström SVT

Bodil i Stöde pluggar på distans: ”Kan kombinera det med livet i övrigt”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill minska antalet distanskurser – det tror Bodil Eriksson i Stöde kan få negativa konsekvenser. Hon har både jobb och gård samtidigt som hon läser en kurs, och för henne är studier på distans enda möjligheten att kunna plugga.

– Du måste inte flytta, utan du kan gå en intressant utbildning som är i en annan del av landet, säger hon.

Bodil jobbar som pastor vid Equmeniakyrkan Bethel i Stöde och Betlehemskyrkan i Sundsvall. Vid sidan av arbetet studerar hon under våren biologisk mångfald, med målet att utveckla sitt yrkesliv.

Svårt för yrkesverksamma

Hon reagerar starkt på utbildningsminister Mats Perssons (L) utspel om att dra in på distansutbildning och fristående kurser.

– Jag tror att det blir svårt för yrkesverksamma att gå utbildning samtidigt som man arbetar, säger Bodil.

Mångfald bland studenter

Att studera hemifrån ger många fördelar, anser Bodil, som tror att fler studenter vill se större flexibilitet för sina studier. Dessutom uppfattar hon att studieformen ger en större mångfald bland studenterna.

– Det är en väldig variation i ålder och yrkesbakgrund och det finns personer som läser kursen som en del av ett större program, säger Bodil.

I klippet berättar Bodil om hur hon ser på fördelarna med att studera på distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.