Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Slarv från personalens sida” – hör verksamhetschefen

Boende lämnades i badkar med avföring

Publicerad

En person på ett gruppboende i Sundsvall utsattes för allvarlig drunkningsrisk när hen lämnades i ett badkar utan tillsyn. När personen hittades var det avföring i badkaret, detta enligt en lex Sarah-anmälan från kommunen.

Enligt anmälan som gjorts till Inspektionen för vård och omsorg vet man inte hur länge personen lämnats utan tillsyn i badkaret. När personen hittades var det avföring i vattnet och det fanns tecken på att personen druckit av det.

I anmälan konstateras att om en person tvingas sitta i sin egen avföring är det ett allvarligt missförhållande. Trots detta har personalen inte meddelat ansvarig chef utan det har framkommit flera dagar senare.

Allvarliga personalproblem

Dessutom konstateras i anmälan att det finns allvarliga personalproblem på boendet. En specialist och en handledare ska ha tagits in i verksamheten för att komma tillrätta med problemen. ”Personalen har trots att de har erbjudits och deltagit i utbildning i lågaffektivt bemötande och erhållit handledning haft svårighet att fullfölja sitt uppdrag”, skriver den biträdande verksamhetschefen.

Utredning av händelsen pågår nu och samtal kommer att hållas med berörd personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer