Fiskdisk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mört, id eller braxen är inte de vanligaste fiskarna i fiskdisken – Sundsvallskocken Johan Backéus tycker det är dags att de får en chans att hamna där. Foto: SVT

Fula fiskar blir fina – forskning visar gastronomisk potential

Uppdaterad
Publicerad

Mört, id, braxen och till och med simpor är exempel på bortglömda fiskar som har potential att bli mat. Det visar en färsk avhandling från Göteborgs universitet.

– Ett fantastiskt resultat var att alla fiskar vi testade var goda och användbara, säger Viktor Vesterberg, forskare.

Forskaren Viktor Vesterberg vid Göteborgs universitet har studerat svenska policydokument som berör yrkesfiske och fisk som mat, gjort intervjuer med olika intressenter, och arbetat tillsammans med yrkesfiskare och kockar för att samla in information.

Skapa förändring

Förhoppningen är att det här ska resultera i ett annat utbud i fiskdiskarna i framtiden.

– Målet med det här projektet är att skapa förändring. Att visa att ett helt annat livsmedelssystem är fullt möjligt, säger forskaren Viktor Vesterberg.

Simpa och id på menyn i framtiden

Sundsvallskocken Johan Backéus som medverkade i projektet, tror att det är möjligt att i framtiden servera simpa på restaurangen.

– Då får vi lära gästerna att det går att göra fantastiska saker med de här råvarorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.