I Sundsvall går tågen genom de centrala delarna där många människor och bilister rör sig. Ibland händer det att bommarna är öppna och att trafikljuset inte lyser rött när ett tåg kommer. I söndags hände det vid järnvägskorsningen på Nybrogatan.
Sundsvall är inte ensam om problematiken. Trafikverket säger att det händer så ofta som varje vecka någonstans i landet.
– Jag förstår att man upplever det som väldigt otäckt. Men inget tåg kör utan att ha fått klartecken från trafikledningen, säger Lennart Hellsing, pressansvarig för Trafikverket.
Lennart Hellsing förklarar att när en bom inte fungerar får lokföraren en signal och bromsar in. Sedan måste lokföraren vänta på klartecken för att få köra förbi.
– Det kallas stoppkörning och är helt kontrollerat även om det för en utomstående kan verka som om det inte är övervakat, säger han.
Hänt flera gånger
Peter Holmgren har arbetat som lokförare i 40 år. Han berättar att han varit med om det här ett antal gånger.
– Om man hinner bromsa beror på hur tidigt man upptäcker det. Men inne i Sundsvall kör vi så sakta så det brukar gå bra, säger han.
Har du någonsin känt att det är en fara för gångtrafikanter och biltrafikanter?
– Ja det är klart att det är en fara för dem om det är fel på signalsystemet. Det innebär att jag riskerar att köra på dem.
Lennart Hellsing på Trafikverket menar att det är många som inte är medvetna om att en trafikant inte får färdas in i en korsning med järnväg eller spårväg om ett tåg eller en spårvagn närmar sig.
– Som trafikant har man en skyldighet, vare sig det är bommar eller en obevakad järnvägsövergång, att lämna tåg företräde, så man ska alltid vara försiktig och hålla låg hastighet.
Ska köra igenom bommen
Enligt Trafikverket har varje järnvägsövergång försetts med ett telefonnummer dit trafikanter kan ringa om det är fel på bommarna. Uppgifterna finns på baksidan av kryssmärkena och där finns även ett femsiffrigt id-nummer som är unikt för platsen. Vid nödläge ska man ringa 112.
Trafikverkets råd till bilister som blivit stående på övergången mellan fällda bommar är att köra igenom bommen.
Så säger lagen om järnvägskorsningar
Trafikförordning (1998:1276)
7 § En trafikant som har för avsikt att korsa en järnväg eller spårväg skall vara särskilt försiktig och vara uppmärksam på om något tåg eller någon spårvagn närmar sig. Förare av fordon skall anpassa hastigheten så att fordonet kan stannas före korsningen. Korsningen skall passeras utan onödigt dröjsmål.
En trafikant får inte färdas in i en korsning med järnväg eller spårväg
1. om ett tåg eller en spårvagn närmar sig,
2. när en ljussignal visar rött sken, en ljudsignal ljuder eller en bom fälls, är fälld eller reses, eller
3. om det finns risk för att trafikanten måste stanna i korsningen.
En trafikant som inte får färdas in i en korsning med järnväg eller spårväg skall stanna på betryggande avstånd från korsningen och före signaler eller bommar.