”Borde ha avstått från satsningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sekabs satsning i Afrika borde inte ha genomförts menar Sekabs vd efter att SVT:s Uppdrag Granskning undersökt bolagets affärer.

Örnsköldsviks kommuninvånare blev genom Sekabs satsningar delägare i bolag i Moçambique, och Tanzania. Stora summor investerades i konsulter och omkostnader för resor till Togo, Ghana, Colombia, Senegal och Peru. Det framkommer i kvällens Uppdrag granskning i SVT.

Nu kommenterar Sekabs vd Anders Fredriksson företagets affärer.

Övik energi

– Med den efterfrågan som fanns på etanol i början av 2000-talet var SEKAB:s satsningar i Tanzania och Moçambique fullt rimliga ur ett företagsstrategiskt perspektiv. Däremot borde SEKAB inte ha startat projekten utan att först ha säkrat en starkare privat finansiering. När detta saknades borde bolaget ha avstått från satsningarna, säger Anders Fredriksson, vd för SEKAB i ett pressmeddelande.

Uppdrag granskning om om Sekab-affären sänds i SVT1 och i SVT Play, onsdag 27 augusti kl. 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övik energi

Mer i ämnet