• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Tre butiker håller stängt efter brandbomben som kastades in i Prismagallerian i Härnösand Foto: Örjan Leek

Brandbomb slängdes in i Prismagallerian

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på söndagsmorgonen kastade någon in en brandbomb genom ett skyltfönster i Härnösand. Det blev en kraftig rökutveckling som ledde till att flera butiker på nedervåningen blev tvungna att stänga.

Det var mellan klockan 04:30 och 05:30 på söndagen som larmet gick från ett café i Prismagallerian i Härnösand. När polisen kom fram till platsen hade branden slocknat även om det fortfarande brann utanför.

– När vi kom fram till platsen visar det sig att det brinner utanför och det ryker väldigt mycket. Vi kan konstatera att någon kastat in ett föremål som hunnit brinna ut men med fortsatt kraftig rökutveckling, säger Veronica Andersson, polisens förundersökningsledare.

Ingen misstänkt

Under söndagen säkrades spår på platsen, bland annat det togs det föremål som kastades i caféet in för vidare analys av kriminaltekniker. Det finns ännu ingen misstänkt för dådet som rubriceras försök till mordbrand.

– Tyvärr har vi ingen misstänkt ännu. Därför är vi intresserade av iakttagelser som kan ha gjorts i närheten i samband med händelsen, säger Veronica andersson.

Sanering och stängt

Förutom caféet drabbades en leksaksaffär och en blomsteraffär av rökskador. De butikerna har sanerats under dagen. Resten av butikerna i gallerian har hållit öppet som vanligt idag.

– Vi har sanerat lokalen och krukor och annat hela dagen. Dessutom har vi fått slänga blommorna men i morgon har vi öppet igen som vanligt, säger Bitte Selldén som äger Sagas blomsterverkstad.

Vi har pratat med andra butiksinnehavare och företagare i Härnösand som beskriver ett allt hårdare klimat i centrum. De vittnar om stölder, hot och skadegörelse. Kommunen beslutade tidigare att anlita väktare för att öka tryggheten i centrala Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.