• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Hemvärnet är på plats för att bekämpa branden i Brattsjö. Foto: Jennie Johansson/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Branden är inte under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Den skogsbrand i Brattsjö, Örnsköldsviks kommun, som startade under onsdagen bekämpas under torsdagen av såväl räddningstjänst som hemvärn och helikopter.

Brandlarmet kom vid 16-tiden på onsdagen. En skogsbrand svepte snabbt fram över terrängen vid byn Brattsjö nordväst om Bredbyn.

– Vinden vände och vred på sig så det finns ingen riktig front på branden, säger insatsledare Jonas Hägglund efter en intensiv natt.

Vatten i gödseltankar

Han beräknade att branden var omkring fem kilometer lång och närmare två kilometer bred på bredaste stället. Det rör sig alltså om flera hundra hektar, kanske uppåt tusen, som eldhärjats. Marken tillhör skogsbolaget Holmen.

Mitt på dagen under torsdagen kunde SVT:s utsända team meddela att Hemvärnet med ett tjugotal man anlänt till Brattfors.

– Helikoptern har åkt härifrån för att tanka men vi vet inte om den kommer tillbaka. Räddningstjänsten ska ha ett möte nu där man byter räddningsledare och efter det får veta mer, säger Jennie Johansson, SVT.  

Under natten mot torsdagen hade räddningstjänsten 20 personer på plats, plus helikoptern.

– Vi har även haft hjälp av bönder som fraktat vatten i stora gödseltankar på 18 kubikmeter, de har gjort ett jättebra jobb, säger Jonas Hägglund.

Väg 1036 mellan Seltjärn och Remmarbäcken är fortfarande avspärrad för utomstående så att brandbekämparna ska kunna ta sig fram effektivt med stora maskiner.

Vinden oroar

Tillgången till vatten är relativt god då det finns flera sjöar i närheten.

– Men det som oroar är vinden. Enligt prognosen blir det växlande vindar i dag med åtta till tio meter per sekund i byarna, samtidigt som det är varmt och låg luftfuktighet, säger Jonas Hägglund.

De byggnader som hotades under onsdagen står fortfarande kvar, efter att man begjutit dem med vatten. Framför allt är det säsongsboende i Brattsjö men det finns även fast boende.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet