Branden i Ånge: Lägenheter på vindsvåningen en brandfälla

Uppdaterad
Publicerad

De två lägenheterna på vindsvåningen omringades av eld vid branden i Ånge. Olycksutredare Mattias Andersson kopplar den snabba brandspridningen till byggnadens konstruktion och nu krävs åtgärder för att förhindra ett liknande scenario i framtiden.

Med ett rökfyllt trapphus tvingades en mamma och hennes dotter, som bodde i en av vindsvåningarna, ta sig ut på taket för att undkomma eldsvådan. I den andra vindsvåningen var ingen hemma.

Lägenheterna på femte våningen blev något av en fälla när branden spred sig snabbt.

Storbrand i Ånge

– Det är en speciell lösning och vi har ställt krav på åtgärder för att förhindra liknande situationer, säger Mattias Andersson som är olycksutredare på Räddningstjänsten i Medelpad.

Åtgärder i grannhuset

Det var fredagen den 26 november som det började brinna i ett flerfamiljshus i Ånge. En person omkom och flera av de som bor i huset fick räddas via balkonger och tak.

Efter branden har Räddningstjänsten ställt krav på åtgärder i grannhuset som är byggt på samma sätt som den brandskadade fastigheten och ingår i samma bostadsrättsförening. Bristerna ska vara åtgärdade inom två månader.

Oklart med olyckshuset

Om det branddrabbade huset ska stå kvar och repareras eller rivas är oklart. Huset byggdes 1982 och har 18 lägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet