Foto: Räddningstjänsten / Fredrik Sandberg TT

Branden på Högbrännaberget tog ny fart

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten trodde att skogsbranden på Högbrännaberget utanför Trehörningsjö var släckt. Men den blossade upp igen under tisdagen. Under natten mot onsdag har fyra helikoptrar och ett tjugotal brandmän jobbat för att få branden under kontroll.

– Branden är inringad, men ett tjugotal brandmän kommer att vara kvar veckan ut, säger Victor Kvamme som är räddningschef i beredskap.

Det finns även en oro från Räddningstjänsten för att kommer blåsa upp under onsdagen och det väntas ytterligare stöd av brandhelikoptrar.

Branden tog ny fart

Branden upptäcktes vid lunchtid under måndagen. Styrkorna från Trehörningsjö och Björna arbetade med branden och fick hjälp av helikopter.

Räddningstjänsten bedömde att branden var under kontroll, men så blossade den upp ett dygn senare.

Helikoptrar

– Branden måste ha tagit sig över begränsningslinjen och det började brinna igen, säger Viktor Lundin, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

På grund av den svåra terrängen var det svårt att komma fram till brandhärden och räddningstjänsten tog in två helikoptrar till hjälp.

– De försöker dämpa branden och så har vi manskap på marken som bevakar begränsningslinjen.

Tio hektar

Hur stort område som nu brunnit håller man på att mäta upp, men innan branden spred sig idag var det tio hektar som hade brunnit.

Brandorsaken är okänd, men det pågick inget skogsarbete i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.