Enligt Skolverkets senaste statistik har barngrupperna i Sverige inte varit så små sedan år 1992. En av orsakerna är ett statligt bidrag som betalats ut till kommuner och fristående friskolor. På Brännans förskola i Härnösand har man minskat, de tidigare stora barngrupperna, rejält.
Bra för barnen
Enligt Monica Fahlén, förskolechef i Härnösands kommun, är det flera fördelar med mindre barngrupper.
– Det är en lugnare stämning för de yngre barnen och att man har mera tid för dem. Man kan ta det lugnare och finnas där för dem, säger Monica Fahlén, och fortsätter:
– Det blir också mindre stress för personalen och det är väl någonting som vi vill eftersträva. Vi vill ju att det ska vara bra för personalen för då blir det ju bra för barnen och de är ju dem som vi är här för.
Minskade barngrupperna från 28 till 15 barn
För varje barn som man minskar barngruppen med ges ungefär 30 000 kronor per år i statligt bidrag, vilket har gjort att man lyckats minska barngrupperna på Brännas förskola från 28 till 15 barn i 4-5 års grupperna.
Fem miljoner från kommunfullmäktige
De förskolor i Härnösands kommun som inte fått statsbidraget blir ändå inte utan pengar. Kommunfullmäktige har bidragit med 5 miljoner kronor till dessa förskolor för 2017.
– Det är riktat till dem i första hand för att vi ska kunna minska barnantalet även där. Vi har det första halvåret fått använda pengarna till att öka personalstyrkan, säger Monica Fahlén.
Detta visar Skolverkets statistik från 2016:
Skolverkets rekommenderade gruppstorlek för 1-3 åringar ligger på 6-12 barn. I Härnösand i den kommunala förskolan låg den gruppen på 13.1 barn (medianvärde).
Skolverkets rekommenderade gruppstorlek för 4-5 åringar ligger på 9-15 barn. I Härnösand i den kommunala förskolan låg den gruppen på 20.5 barn (medianvärde).
Källa: Skolverket