Foto: Anders Kallersand/TT

Branschregler ger bröderna rätt mot telekomföretag

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Telekområdgivarna har reagerat starkt på SVT Västernorrlands nyhet om bröderna Lundström i Ullånger som drabbats av företaget Ringson. De menar att branschens uppföranderegler ger bröderna rätt att häva avtalet.

Bröderna känner sig pålurade ett telefonabonnemang som de inte vill ha. Men de har fått svaret att avtalet ingåtts med deras företag och att ångerveckan därför inte gäller.

Brott mot uppförandereglerna

Telekområdgivarna påpekar nu att det av operatörernas uppföranderegler tydligt framgår att brödernas enskilda firma har samma rätt som en privatperson att häva köpet.

Under punkt 4 i står det: ”Om avtalet tecknas med enskild firma ska ångerrätt gälla för firmatecknaren på samma sätt som för konsumenter och med samma informationskrav. ”

Uppförandereglerna är grunden för den handlingsplan som PTS initierat med nätägande operatörer och där även Konsumentverket och Telekområdgivarna deltar i ett projekt mot oseriös försäljning.

Ångervecka är missvisande

Telekområdgivarna påpekar också att termen ”ångervecka” är missvisande. Ångerfristen, som det egentligen heter är faktiskt två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.