En KY-utbildning är en eftergymnasial utbildningsform som berättigar till studiemedel och som leder till en kvalificerad yrkesexamen. Utbildningarna ges i såväl kommunal som privat regi, många inom teknik och tillverkning, ekonomi, vård, turism och restaurang.
I Västernorrland finns 18 KY-utbildningar, i Jämtland 8. Intresset är stort, antalet sökande och utbildningar ökar stadigt. Västernorrland är landets tredje KY-tätaste län. I Jämtland har antalet sökande sjudubblats på tre år.
– Jag gillar att det blandas teori och praktiska övningar, dessutom gör vi praktik på företag och får mycket erfarenhet, säger Maria Viberg från Östersund som läser till mättekniker på Lärcentrum i Kramfors.
Maria är klar med sin utbildning till sommaren, men har redan två jobberbjudanden att välja mellan. Och faktum är hela 9 av 10 som går en KY-utbildning får jobb efteråt.
– Jag tror att framgångsfaktorn handlar dels om att eleverna får visa upp sig under praktiken. Dels att det är branschernas behov som styr vilka utbildningar som bedrivs, säger Tomas Ljunglund, utbildningsansvarig på kommunala Lärcentrum i Kramfors.
För att få starta en KY-utbildning krävs att det finns ett tydligt behov och att arbetslivet engagerar sig i utbildningen. Det är Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning som ger tillstånd. Förra året ansökte 540 nya utbildningar om att får starta, men myndigheten hade bara anslag att bevilja knappt hundra.
Funderade du aldrig på att läsa på universitetet? Nej, jag var mer inriktad på att jag ville ha jobb och ville inte gå i skola i flera år, säger Maria Viberg.