• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Så här såg det ut vid Brattsjö där det började brinna okontrollerat under onsdagen. Foto: Mikael Edin

Brattsjö överlämnat till markägaren

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Brattsjö i Örnsköldsviks kommun har under en dryg vecka varit länets största. Men under måndagen kunde räddningstjänsten till slut lämna över ansvaret till markägarna. Branden är under kontroll.

Det pågick ett intensivt arbete för att släcka branden, som också under fredagen kom att klassas som en av de fyra osläckliga bränderna i landet utan ett ihållande väderomslag. Men det gick ändå. Under måndagen lämnades Brattsjö över till markägaren Holmen Skog, meddelar länsstyrelsen.

– Vi håller på att skriva över allting nu, säger Viktor Lundin, inre befäl vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Möckelsjöberget

Också branden vid Möckelsjöberget norr om Härnösand ska vara under kontroll, men området har inte lämnats över till markägarna än. Och under måndagen gick man ut med att det behövs ytterligare frivilliga att hjälpa till med eftersläckningsarbetet.

Älgberget

Alltså är två av landets tre stora bränder under kontroll. Men under natten mot måndag tog det återigen fyr vid Älgberget utanför Kramfors. Branden ansågs tidigare vara under kontroll.

Helikopter finns på plats och markpersonal planerar att stanna över natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet