Brist på sommarvikarier inom äldreomsorgen – Örnsköldsviks kommun tar till pengabonus

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Västernorrland har svårt att hitta sommarvikarier till vård- och omsorgsverksamheten.

I Örnsköldsvik har man infört pengabonusar för att få ihop sommarbemanningen – men fortfarande återstår ett 80-tal vakanser att fylla.

– Vi jobbar för högtryck i hela organisationen för att få ordning på det här, säger Katarina Jensstad, chef för välfärdsförvaltningen i Örnsköldsvik.

Samtliga kommuner i länet som SVT varit i kontakt med kan konstatera att det är stor brist på sommarvikarier till framför allt äldreomsorgen.

I Örnsköldsvik har man aldrig varit med om att det varit så svårt att hitta personal. Enligt Katarina Jensstad har man ännu inte analyserat vad det beror på, men hon ser framför allt två faktorer som kan spela in:

– Arbetslösheten är låg överlag och vi haft väldigt tuffa år utifrån pandemin och det kan spela roll,  att människor lite värjer sig från att komma in i vård- och omsorg. Framför allt för de vikarier vi har anlitat under pandemitiden.

Pengabonusar för flyttade veckor

Örnsköldsviks kommun erbjuder nu vissa anställda inom äldreomsorgen och lss-verksamheten att ”sälja” semesterveckor för att få ihop sommaren. Samtidigt lockas sommarvikarier som tar en längre period med bonus på upp till 10 000 kronor.

– Så här långt har det hjälp till, sedan är ändå ambitionen att alla våra medarbetare ska få sina fyra veckors semester. Men vi behöver säkra vår verksamhet och kvalitén i den och då har de här incitamenten hjälp till, säger Annica Eriksson, personalchef.

Socialchefen: ”Personalen måste får ledigt”

Generellt vittnar kommunerna i länet om ett skriande behov av återhämtning och semester för vård- och omsorgspersonalen, som varit under hårt tryck under pandemin.

– Alla är trötta och slutkörda och måste få ledigt, säger Katarina Persson, socialchef i Ånge kommun, som kan konstatera att man har omkring tio vakanser kvar att fylla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.