Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butiker och restauranger i Västernorrland tvingas köpa utländsk strömming Foto: Restaurang & Cafe Juniskär och Per-Erik Ström/SVT

Butiker och restauranger i Västernorrland tvingas köpa utländsk strömming

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare kunnat berätta att Oskars Surströmming kommer att bli tvungen att lägga ned på grund av fiskbrist, men det är inte bara surströmmingsälskare som har svårt att få tag på den eftertraktade delikatessen.

Restauranger och butiker har också svårt att få tag på lokalt fiskad strömming, vilket tvingar dem att handla från bland annat Nederländerna.

– Strömming verkar svårare att få tag på än guld om jag ska vara ärlig, säger Erik Geijer, som driver Ica i Kvissleby.

Även krögare har svårt att få tag på strömming och importerar fryspaketerad istället, vilket köksansvarige Thomas Wallberg på restaurang & cafe Juniskär tycker känns tråkigt, speciellt med tanke på att han bor granne med en fiskare som vanligtvis har fångat strömming till honom.

– Det är svårt när man inte kan handla lokalt och svenskt, säger Thomas Wallberg, köksansvarig på restaurang & cafe Juniskär.

Hör dem båda i klippet ovan när de berättar om bristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer