Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anhörigvården till unga med föräldrar som lider av demenssjukdom måste bli bättre, anser demenssjuksköterskan Ann-Marie Westberg Foto: Thomas Sundberg/SVT

Stödet till unga anhöriga till demenssjuka brister – missas av vården

Publicerad

Unga anhöriga går ofta under radarn när någon drabbas av demenssjukdom. Det menar Ann-Marie Westerlund, demenssjuksköterska vid geriatriska mottagningen på Örnsköldsviks sjukhus.

– Vi vet att många av de unga lider av egen psykisk ohälsa, säger hon.

Nu efterlyser hon ett statligt stöd för att ge unga möjlighet att träffa andra i samma situation.

Forskning visar att det är viktigt för unga anhöriga får vetskap om sin förälders sjukdom. Att de får en förklaring och förståelse kring till exempel de symptom som kan dyka upp vid kognitiva sjukdomar.

– Vi vet att många av de unga lider av egen psykisk ohälsa som sömnsvårigheter, ätstörningar och depressioner, säger Ann-Marie Westerlund.

Beroende av stöd

Ann-Marie Westerlund har under flera år arrangerat ett retreat i Örnsköldsvik för unga som har föräldrar med demens.

Retreaten har hittills finansierats med stöd av Alzheimerfonden men nu är det slut med det. I stället har Ann-Marie på egen hand jagat sponsorer, något hon anser vara ohållbart i längden. Nu vill hon se ett långsiktigt ekonomiskt stöd från staten för träffarna.

– Det borde vara en självklarhet att vi har möjlighet att anordna i alla fall en sådan här helg per år. Det borde också vara en självklarhet att vi har en utstakad väg efteråt. Att vi har ett stöd över tid för unga anhöriga. Helst skulle jag se ett statligt stöd får att få en vård med lika villkor.

I klippet berättar Ann-Marie om hur unga anhöriga drabbas och betydelsen av att träffa andra i samma situation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.