Villaprojektet i Bergsåker fick problem – enligt en involverad konsult var det bland annat problem med hur markarbetena utfördes. (Bilden visar hur golvvärme installeras i ett husbygge men är tagen i ett annat sammanhang). Foto: Helena Landstedt/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Berättar om brister i utförandet av markarbetet i Bergsåker – ”Det var en kall och blöt period”

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om sättningar i hus, dränering som inte blev som den skulle och protester från husägarna mot extrakostnader. Efter att ha pratat med en av byggkonsulterna som arbetade med besiktning av markarbetet i Bergsåker börjar bilden klarna.

MattsHåkan Larsson driver en firma som byggkonsult och fick en beställning av Obos att göra en särskild besiktning av markarbetet.

Han var även kontrollansvarig på tre av husen och rapporterade till Sundsvalls kommun. Han berättar om det han vet i frågan men avböjer en intervju framför kameran.

– I ett av husen läckte en vattenledning och det orsakade en sättning av huset. Reklamationer på de övriga husen var övervägande fel i utförandet av markarbetet. Entreprenören beställde en särskild besiktning av mig av marken, efter det att köparna reklamerat brister i utförandet. Besiktningarna genomfördes på fem av totalt sex hus. Men det är saker som skrevs i besiktningen och skulle åtgärdas, säger MattsHåkan Larsson.

Flera brister

Problemen började alltså med markarbetet. Men det uppkom så småningom andra brister.

– Det var någon isolering och dränering som inte blev som det skulle, säger MattsHåkan Larsson.

Extra utgifter

Marken i Bergsåker där villorna byggdes är en gammal sjöbotten med lerig jord. Då krävdes extra markarbeten och mer fyllnadsmassor vilket orsakade extra kostnader. Något som parterna förhandlade sinsemellan.

 – Det var en kall och blöt period att börja jobba med markarbeten, vilket kan ha bidragit till svårigheterna, berättar MattsHåkan Larsson.

Extern konsult

Att bygga ett hus kräver en viss kunskap på området. Att anlita extern hjälp som kan förklara processen för byggherren och vara en länk mellan husköparen och företaget som bygger kan underlätta.

– Det bästa man kan göra vid husbyggnationer är att ha en sakkunnig som företräder byggherren på plats. Tyvärr finns det ingen lag på det men det hade varit till stor hjälp för de som bygger hus och gör att tvister skulle kunna undvikas, säger MattsHåkan Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer