Allvarliga brister på strålbehandlingsverksamheten vid Länssjukhuset i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Länssjukhuset i Sundsvall uppfyller inte elva av nitton av de krav som Strålsäkerhetsmyndigheten granskat.

Det kan leda till sämre behandlingsresultat och risk för strålskador, menar myndigheten.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten som granskar att strålbehandling sköts på säkert sätt finns det många och allvarliga brister i Länssjukhuset i Sundsvalls sätt att hantera verksamheten.

– Brister i kvalitetssäkring kan resultera i att fel dos ges till pa­tien­­terna, vilket kan leda till bestående strålskador. Det är därför viktigt att det finns rutiner för externa oberoende kontroller och att det tydligt framgår vem som beslutar när en utrustning får användas, säger Carl Bladh.

Risker

Det brister i organisation, ledning och styrning men också i kontrollen av den utrustning som används vid behandling.

– Strålsäkerhetsmyndigheten bedömer att det finns risk för försämrat behandlingsresultat och ökad risk för biverkningar om inte verksamheten leds, planeras, kontrolleras och följs upp på ett strukturerat sätt, säger Carl Bladh, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Negativ påverkan

Kritiken handlar om att sjukhuset inte definierat vem som har ansvar och befogenheter för olika befattningar.

– Avsaknaden av revisions­program tyder på att högsta ledningen inte följer upp verk­sam­heten tillräckligt med konsekvensen att brister i verksamheten inte upptäcks och åtgärdas, vilket kan påverka patienternas behandlingar negativt, säger Carl Bladh.

Ej godkänt

Inte heller den riskbedömning sjukhusets strålbehandlingsverksamhet har gjort får godkänt. Den saknar såväl slutsatser som rekommendationer och beskrivning av osäkerheter, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.