Broraset till Högsta domstolen

Publicerad

Det var en kedja av brister som orsakade dödsraset vid brobygget i Älandsbro när två arbetare omkom och tre skadades. Nu anser även riksåklagaren att den friande domen i hovrätten bör prövas av Högsta domstolen.

Den friande domen innebar att ingen enskild gjordes ansvarig för olyckan. Hovrätten friade produktionschefen vid Skanska och cheferna för de båda underentreprenörer som levererat och beräknat de byggnadsdelar som brast. Ett viktigt skäl var att olycksorsaken inte kunnat fastställas i detalj.

Åklagaren i Östersund, Christer B Jarlås menar att domen är olycklig. Han pekar på att olyckan orsakades av en serie brister såväl hos Skanska som hos underentreprenörerna. Han menar att hovrättsdomen riskerar att lägga en död hand över olyckor där olycksorsaken är oklar. Han menar också att det är viktigt att klarlägga konstruktörens ansvar.

Broras Ådalsbanan

Christer B Jarlås får nu stöd av vice överåklagaren vid riksenheten för miljö och arbetsmiljömå, Göran Hellstrandl. Han anser att en prövning i HD är principiellt viktig.

– Det här fallet har stor bärighet för riksenhetens arbete. Det finns starka skäl för en prövning av ärendet i HD, menar Göran Hellstrand.

Vid rasolyckan vid ett brobygge i Älandsfjärden i Härnösand 2008 omkom två byggnadsarbetare och tre skadades. Nu anser åklagaren som handlade målet i kammarrätten att det finns stora oklarheter i ansvarsfrågan och han vill därför att fallet prövas i HD, enligt ett brev till riksåklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broras Ådalsbanan

Mer i ämnet