Bild med två sektioner: till vänster en person med blonda, utsläppta hår, till höger en animerad scen med fyra unga personer som sitter på en bänk, där två av dem håller en pizza och ser avslappnade ut, med en bil i bakgrunden och träd i omgivningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gängen försöker värva barn och unga bland annat genom att söka upp dem och ”uppvakta” dem – här berättar Brå-utredaren Maria von Bredow hur det går till. Foto: SVT, Illustration ur foldern ”Gängsnack” från Länsstyrelserna och Polisen

Brottsförebyggande rådet: Så rekryterar kriminella gäng barn och unga i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

De kriminella nätverken behöver barn och unga för att sköta fotarbetet, så kallade ”springisar”.

Och de vet precis var de kan hitta dem de vill rekrytera. Västernorrland är inget undantag.

– På fotbollsplaner, på aktivitetshus och på fritidsgårdar till exempel, säger Brå:s utredare Maria von Bredow.

Narkotikahantering är kärnverksamheten för de flesta av de kriminella nätverk som är aktiva i Sverige. Åtminstone två av dem finns sedan några år tillbaka också i Sundsvallsområdet.

På en nationell konferens i Sundsvall om gängkriminalitetens konsekvenser i samhället som hölls nyligen så kunde Maria von Bredow, utredare vid Brottsförebyggande rådet (Brå), berätta om hur nätverken går till väga för att rekrytera barn och unga till sina verksamheter.

Knarkkriget i Sundsvall

– En 16-åring som redan är med i ett nätverk kan försöka värva nya unga, oftast killar, till att börja utföra olika slags tjänster. Det kan handla om 12-13-14-åringar. Barn värvar alltså barn till det här, säger hon.

Söker upp de unga

De äldre kan kontakta och försöka knyta upp de yngre via sociala medier. Men ofta sker rekryteringen också fysiskt.

– De söker helt enkelt upp unga personer där de unga finns, säger Maria von Bredow.

– De använder sig av groomingliknande strategier där de först lockar med presenter, gemenskap i gänget och pengar för att utföra mindre uppdrag. Så småningom kombineras det med tvång och hot. De yngsta förlorar successivt sitt självbestämmande, fortsätter hon.

”Be om hjälp”

Dyra kläder, mycket pengar och dubbla mobiltelefoner kan vara varningssignaler för föräldrar att tonåringen är inne eller på väg in i kriminalitet.

Maria von Bredows råd är då:

– Be om hjälp omgående. Av skolan, socialtjänsten och polisen. Stå inte ensam i det här. Både ni som föräldrar och ert barn behöver hjälp utifrån i en sådan situation.

Unga som rekryterats av gängen i Sundsvall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet