Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår att unga lyssnar på gangsterrap, men här gör vi inte det” – hör enhetschefen Johanna Lindeborg förklara varför de säger nej till gangsterrap. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Fritidsgårdarnas beslut i Sundsvall: Stoppar gangsterrap

Uppdaterad
Publicerad

På Sundsvalls kommuns fritidsgårdar är det inte längre tillåtet att lyssna på gansterrap. Johanna Lindeborg, enhetschef, menar att gangsterrapen glamoriserar kriminalitet och droger.

Johanna Lindeborg är enhetschef för två fritidsgårdar i Sundsvalls kommun. Där märkte personal för ungefär två år sedan att gangsterrappen blev populär och bestämde då att den typen av musik inte får spelas.

Nu gäller det på alla kommunens fritidsgårdar. Johanna Lindeborg vill att de unga ska förstå orsaken till beslutet.

– Jag vill inte kalla det ett förbud, det handlar om att vi vill att det ska finnas en dialog mellan oss vuxna och ungdomarna.

– Jag tror att det här kan göra en skillnad för ungdomar som redan har flera riskfaktorer att falla in i kriminalitet, säger hon.

Johanna Lindeborg liknar det med Elvis Presleys höftrörelser på 50-talet, hör henne berätta om det i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är gangsterrap? Foto: SVT

Är det rätt eller fel att förbjuda gangsterrap på fritidsgårdar?

Pinnat inlägg

Hej!
Gangsterrapen är omdiskuterad - och flera artister inom genren har kopplingar till droger och kriminalitet.
Nu tillåter inte Sundsvalls kommun att ungdomar spelar gangsterrap på fritidsgårdarna i kommunen. Är det rätt eller fel väg att gå? Vad tycker du?

Alma E • Absolut bort med eländet!Tillför inget vackert!

. • Genom att lyssna på denna typ av musik så förser vi indirekt kriminella med pengar. Mina barn får inte lyssna på denna typ av musik och jag skälv skulle aldrig komma på tanken att lyssna på skräk som denna, så kallade, musik är

Anonym • Folk vill tro att, bland annat, rap är en anledning till problemen i samhället, däribland gängkriminalitet. Rap är ett sätt att uttrycka sig på, exakt likt rock, pop eller vilken annan genre som helst som folk anser är mer smakliga. Rapartister uttrycker verkligheten som de upplever den, deras verklighet. Denna verkligheten härstammar från systemiska problem. Jag är helt säker på att väldigt få faktist vill leva ett kriminellt liv. Frågan man måste ställa sig själv är om kriminalitet och våld är i vissa människors natur eller om omgivningen och omständigheterna leder dem till kriminalitet.

Rap föder inte kriminella, samhället vi lever i gör det. Men såklart måste vi ha saker att skylla på.

Bruno • Så otroligt less på att det här fortfarande diskuteras. Musik, film, tv-spel med mera, skapar inte kriminella. Har avfärdats gång på gång och man 2023 fortfarande vill framhäva att dessa problem är så simpla som "fel" musiksmak är för dumt helt enkelt.

Jakob • Det är inte en yttrandefrihetsfråga. Fritidsgårdar kan inte inskränka någons yttrandefrihet.

HP • Vilken tur att de kan spela tv-spel på fritidsgården då där man (i spelet ska tilläggas) kan bedra en prostituerad och spela upp pengarna på casinot istället, lagomt haltande värdegrund kan man tycka om nu musiken är så farlig.

I min mening skapar musiken ingenting, däremot finns det andra saker för fritidsgårdarna att hålla ögonen på än vilken musiksmak ungdomarna har.

e • allt är förbjudet och folk kliar sig i huvet och undrar varför sverige snart är gestapo

Jerk • Tycker nog att det kan ligga starka reaktioner om vilka texter och vilket budskap om våld rån och mord i texter som spelas i lokaler som kommunen har ansvar för. Förbud är nog väldigt fel väg att gå, då behövs också sanktioner om "brott begås" tror inte det funkar.. Obs.. Min åsikt :)

Pianolärare Daniel • Jag tycker inte att förbud är rätt väg att gå. Jag tror att ungdomarnas intresse för gangsterrap kan riktas på ett positivt och insiktsfullt sätt. Man kan ju alltid föra dialoger och diskussioner om historian bakom denna genre.

Det känns lite som de här diskussionerna om våldsamma tv-spel som dyker upp då och då. Bara för att unga gillar gangsterrap betyder inte det att de tycker droger och vapen är bra.

Andreas • De som använder motargumentet om Elvis och Beatles samt hårdrock måste för en gångs skull kunna skilja på dessa.

Alla låtar som Elvis har sjungt handlar inte om att ta till droger eller att skjuta någon till döds. Beatles sjunger inte heller något som uppmanar människor att utföra attacker mot polisen.

Gangsterrap därenit handlar om att just få fler att vilja ta till vapen och droger för att lösa sina liv. För exakt två år sedan blev en svensk rappare skjuten till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gangsterrap stoppas på fritidsgårdar i Sundsvall

Mer i ämnet