Polisen:”Lyckliga omständigheter gjorde att det gick så bra”

Uppdaterad
Publicerad

Bussolyckan på fredagsmorgonen slutade förhållandevis lyckligt. Polisen försöker nu utreda olycksorsaken. Chauffören misstänks för vårdslöshet i trafik.

Fortfarande är det oklart vad som orsakade bussolyckan på E4 i Sundsvall tidigt på fredagsmorgonen.

Enligt polisen fanns det två chaufförer i bussen, den ena vilade när olyckan inträffade. Rutinmässigt anmäls busschauffören som körde, misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Buss välte på E4

– Det görs alltid när omständigheterna kring olyckan är oklara. Chauffören kan ha somnat, väjt för vilt...vi vet inte utan det måste vi undersöka, säger Patrik Kvick, polisen.

Chauffören fördes till sjukhus med nacksmärtor. Han har förhörts på morgonen och har kunnat lämna sjukhuset.

Vidare har polisen tagit bussen i beslag för utredning. Polisen kommer också att gå igenom färdskrivardata som hastighet vid tillfället, chaufförens körtid och vila.

Bälten i bussen

Bussen var utrustad med bälten och chauffören har uppgett att ungdomarna informerades om att de skulle spänna fast sig när resan började.

Var det tack vara bältena som passagerarna klarade sig utan allvarliga skador?

– Jag vet inte om tjejerna hade bilbältena på, men jag kan tänka mig att det är svårt att sova med bältet på, säger Patrik Kvick.

Det återstår många förhör innan olycksbilden klarnar.

Tid och plats

Vad kan det bero på att det gick så bra som det gjorde?

– Det kan ha varit tid och plats som var avgörande. Det var tidigt på morgonen och lite trafik och inga trafikhinder där bussen gick av vägen, resonerar Patrik Kvick.

Han bekräftar att ungdomarna var omskakade men säger att de inte var så chockade. De togs genast omhand av Posom-gruppen bestående av polis och socialtjänst.

Bältesregler

Alla busspassagerare som är äldre än tre år ska sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och ska använda bältet. Transportstyrelsen rekommenderar att även yngre barn använder bilbältet eller särskild skyddsanordning.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Buss välte på E4

Mer i ämnet