Foto: Håkan Sjöström, SVT

Buller från nya E4:an är mycket störande

Uppdaterad
Publicerad

14 procent av befolkningen i Bredsand och Skönsmon är mycket störda av buller från den nya E4:an i Sundsvall och nivåerna innebär hälsorisker. Det visar en ny rapport från Miljömedicin vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Utredningen som beställts av Sundsvalls kommun, har identifierat drygt 825 personer som bor i områden i stadsdelarna Bredsand och Skönsmon där bullernivån överstiger 50 dB (A) från väg och järnväg. Med hjälp av siffrorna och tidigare forskningsresultat har man uppskattat att 14 procent eller 117 personer av de boende upplever sig mycket störda av buller, framförallt från vägnätet.

Liten sänkning ger stor effekt

Forskarna bakom rapporten konstaterar att en sänkning av bullernivån till 55 dB (A) skulle näst intill halvera antalet boende som är mycket besvärade av buller. Med en sådan sänkning skulle sannolikt även de som upplever tillfälliga besvär av buller minska betydligt.

Buller är en hälsofara

I utredningen slår man fast att buller är en hälsofara och man räknar med att två funktionsbaserade levnadsår förloras i befolkningen på grund av bullerorsakad ohälsa. Cirka fem procent av allt insjuknande i hjärtinfarkt eller stroke bland de boende i stadsdelarna orsakas av trafikbullret. Detta motsvarar en samhällskostnad på drygt 2 miljoner kronor per år.

Dubbdäck förvärrar

En svaghet i kartläggningen av buller, som redovisas i utredningen, är att ingen hänsyn tagits till användningen av dubbade vinterdäck som visat sig öka bullernivån med upp mot 5 dB (A). Det är därför troligt att det under dubbdäcksperioden är betydligt fler som blir mycket besvärade av trafikbullret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.