En person avled och en skadades svårt vid en krock i Graninge förra året. Nu åtalas busschauffören för bland annat vållande till annans död. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Busschaufför åtalas efter dödsolycka utanför Graninge

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2023 frontalkrockade en buss och personbil på riksväg 87 utanför Graninge i Sollefteå kommun.

En man avled och en kvinna skadades allvarligt vid olyckan.

Nu åtalas mannen som körde bussen för bland annat grovt vållande till annans död.

Busschauffören som är i 25-årsåldern ska vid en kurva med omkörningsförbud ha påbörjat en omkörning. Under omkörningen kommer en mötande bil och enligt åtalet har han inte bromsat in utan tryckt på gaspedalen och därefter inträffade olyckan.

Äldre man och hund dog

I den mötande bilen som bussen krockar med befann sig två personer. Det var en man i 75-årsåldern som skadades och senare avled och en ytterligare passagerare som fick allvarliga skador. Även en hund som åkte i med i personbilen dog vid olyckan.

Mannen som körde bussen åtalas för grovt vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. I förhör kort efter olyckan har mannen sagt att han inte kan ta ställning till brott, utifrån hur han mår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från platsen för olyckan den 30 mars 2023 på riksväg 87, några mil väster om Sollefteå. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.