• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barbro Olofsson saknar matvarubutiken i Björna. Foto: SVT

Butiken i Björna är saknad av byborna

Publicerad

Snart har en månad gått sedan Coops butik i Björna brann ner efter en misstänkt mordbrand. Coop har meddelat att en ny butik ska byggas men när det blir av är inte klart än.

När Coop brann ner stod Björna utan matvarubutik. Coop Nord har sedan dess erbjudit byborna att beställa varor online med gratis hemkörning. Andra som inte har dator och internet har kunnat åka med kyrkans buss som då och då besöker butikerna i grannbyarna Hemling och Långviksmon. Planen är dock att Coop ska bygga nytt i Björna även om det kan dröja.

– Vi vill inte spekulera om när en ny butik kan finnas i Björna utan vi måste avvakta svar från vårt försäkringsbolag innan vi kan gå ut med det. Men vi jobbar så fort vi kan med det här för vi vill ju också komma tillbaka till Björna så snart som möjligt, säger Rebecca Göransson som är kommunikatör på Coop Nord.

”Blir så himla ledsen”

Barbro Olofsson bor ensam i en lägenhet i Björna. När hon behöver handla får hjälp av släkt och vänner att ta sig till grannbyn Hemling eller in till Örnsköldsvik. För henne var butiken mer än en plats att handla det viktigaste. Det var den naturliga mötesplatsen.

– Det blir ju så när man går till affären. Då träffar man mycket människor och pratar. Det var riktigt trevligt att gå dit.

Den nedbrunna butiken framkallar nu helt andra känslor för Barbro när hon passerar.

– Konsum är borta och det är det som är så bedrövligt. Det är så himla tråkigt. När man går förbi så blir man så himla ledsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna i Björna

Mer i ämnet