Forskaren Magdalena Pfaffl skrev sin doktorsavhandling på James Cook University i Australien. Foto: Anna Palmgren/SVT/TT

Resele en bra förebild för framtida samhällen på Mars

Uppdaterad
Publicerad

En ny doktorsavhandling visar att glesbygden har rätt egenskaper att ta efter när man i framtiden ska bygga hållbara samhällen på planeten Mars. Resele är en av orterna som undersökts i avhandlingen.

Forskaren Magdalena Pfaffl har i sin studie bland annat besökt glesbygdsorter i både Sverige och Israel. I Sverige besökte hon orterna Resele och Glommersträsk.

– Genom att fokusera på lösningar istället för problem lyckades jag ta fram en ny bild av glesbygden och dess potential, säger hon.

Hållbara och nyskapande samhällen

Studien visar att glesbygdens drivkraft kan vara lösningen på att i framtiden kunna utforma hållbara samhällen på planeten Mars. Magdalena Pfaffl förklarar att bland annat människor som bor på glesbygden ofta jobbar ideellt på fritiden.

Det är en av sakerna som både höjer livskvalitén för byborna och gör det mer hållbart rent ekonomiskt. På glesbygden är man också oftast mer självständig och löser vissa problem och utmaningar på egen hand. Egenskaper som också kommer behövas på planeten Mars.

Att bygga samhällen på planeten Mars är något Magdalena tror kommer hända inom en snar framtid.

– Jag är helt övertygad om att människor kommer bo på planeten Mars inom 15 år. Men hittills har forskningen knappt belyst glesbygdsliknande bosättningar. Därför forskade jag om det, säger Magdalena.

Servicepunkter ett måste

Enligt studien är det till exempel inte hållbart, varken på glesbygden på jorden eller i framtiden på Mars, att kunna driva både en mataffär, ett systembolag och ett postkontor i ett mindre samhälle där bara några få hundra personer bor.

Att ha en och samma servicepunkt där människor kan göra sina vardagliga ärenden är därför oftast den enda lösningen.

En viss typ av människor

I studien beskriver hon de undersökta glesbygdsorterna som heterotopias. En plats där man har större möjlighet att leva efter sina egna villkor, och en plats för människor som kanske inte passar in i den urbana samhällsnormen. Där en viss typ av människor trivs, medan vissa kanske helt enkelt inte gör det.

Och hon menar att det är ungefär så det kommer se ut även på planeten Mars.

Tror på glesbygdsboende

Efter fem års forskande konstaterar Magdalena att många har uppfattningen att det inte finns någon framtid på glesbygden. Hon menar att det snarare är tvärtom.

– Det finns en livskvalité på glesbygden som många människor i storstäder saknar. Det är vanligt att det är begränsat med jobb, men det finns undantag. Ibland kan det istället vara omöjligt att hitta personal. På glesbygden är det också vanligt att man driver eget företag och den andan behövs även på planeten Mars, säger Magdalena Pfaffl, som skrev sin doktorsavhandling på James Cook University i Australien.

Se klippet och hör Magdalena Pfaffl berätta om sin forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.