(C) byter sida

Uppdaterad
Publicerad

Redan i valrörelsen bröt sig Centerpartiet loss från samarbetspartierna i koalitionen – missnöjda över att inte fått gehör för sina frågor under mandatperioden. På måndag sätter sig (C) i förhandlingar med valets vinnare, Socialdemokraterna och deras samarbetspartner Vänsterpartiet. Centern kliver över blockgränsen – för att stanna.

Hans Forsberg (C), ordförande för centern i Sundsvall blev överraskad när S-företrädare hörde av sig för att sondera möjligheterna till ett samarbete kommande mandatperiod. 

Valets stora vinnare socialdemokraterna ökade 8 procentenheter jämfört med förra valet, och tillsammans med Vänsterpartiet fick man över 50 procent av rösterna i fullmäktige. S får 38 mandat i fullmäktige och vänstern fyra. 41 mandat räcker för majoritet, så den självklara frågan är ju vad S och V ska med centern till, egentligen?

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

– Ja, den frågan måste du ställa till dem.

– Vi hoppas att vi kan bygga upp ett samarbete som sträcker sig över flera mandatperioder, säger Vänsterpartiets Christiane Rüdiger.

Samarbete över lång tid, hoppas man

Det blir lugn och arbetsro i Sundsvalls fullmäktige – till skillnad från de senaste turbulenta fyra åren.  Ett samarbete över blockgränsen slår dessutom in en bestående kil i det lokala allianssamarbetet. 

Inget Centerparti i alliansen till valet 2018, är planen.

Två politiska flugor i en smäll, med andra ord. Och det finns fler.

Inviten har lagts fram, nu ska själva samarbetets former diskuteras och läggas fast.  Frågan är nu vilken prislapp Centerpartiet sätter på ett samarbete.

– Jag vill inte föregripa diskussionerna, men vi anser att centern har mycket att tillföra när det gäller jobben, miljön och landsbygden, säger Hans Forsberg.

Men, där tar det stopp med samma formulering som hela tiden kommer i intervjun:

”Det är inget jag vill diskutera innan förhandlingarna är klara”.

Men, naturligtvis hoppas C på ett bättre gehör för sina frågor i det här nya samarbetet med vänsterblocket i kommunen.

– Det handlar om att sitta i majoritet eller i opposition – det går aldrig att få igenom någonting om man inte sitter med majoriteten, slår Hans Forsberg fast.

Vad har C och V gemensamt?

Men en annan fråga är ju förstås vad Centerpartiet och Vänsterpartiet egentligen har gemensamt, politiskt sett?

Ja, inte mycket om man ser till ett övergripande politiskt plan, men när det handlar om kommunpolitiska sakfrågor blir det hela mer pragmatiskt.

– Vi är överens med Vänsterpartiet i en hel del  frågor, menar Hans Forsberg (C).

Men bör inte era väljare få tydliga besked om hur centern vill agera?

– Jo, men det kommer väljarna få veta nästa vecka när vi är klara.

Tydliga framsteg för miljön, landsbygden och jobben, men tydligare än så vill Hans Forsberg inte vara.

Och så den sista politiska flugan som ska smällas: Sverigedemokraterna.

Partiets starka val i år innebär att SD får ett stärkt inflytande i de kommunala nämnderna som är själva nycklarna i de kommunala arbetet.

En förstärkt majoritet bildad av S+V+C reducerar SD:s möjligheter att driva sina frågor i Sundsvall de närmaste fyra åren.

Så långt planen. 

Imorgon, måndag den 6 oktober börjar förhandlingarna.

En längre intervju med Hans Forsberg med skälen bakom blockbytet och vad partiet kommer att kräva i förhandlingarna ser du här på webben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet