Foto: SVT / arkivbild

C i Sollefteå säger nej till vindkraftsparker

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar nu för att den stora vindkraftsatsningen i Storsjöhöjden och Fängsjön norr om Sollefteå går i stöpet. Två av tre partier i den nya majoriteten i kommunen är negativa.

– Hela majoriteten har inte lämnat besked ännu men sent i går kväll landade vi i Centerpartiet i ett nej, berättar Johan Andersson (C), kommunstyrelsens ordförande.

De planerade vindskraftsparkerna ligger på SCAs mark och det är bolaget Forsca, där SCA är en av ägarna, som nu gjort en ny framstöt för att få investera i vindkraft i de båda aktuella områdena. Det här har Sveriges Radios P4 Västernorrland varit först med att berätta.

I den förra remissrundan i frågan för fem-sex år sedan sa Centerpartiet ja till vindsnurror i Fängsjön och Storsjöhöjden. Mark- och miljööverdomstolen avslog då projektet. Domstolen ansåg att bolagets planer var för ofullständiga.

Pratat med alla berörda

När byggmöjligheterna nu prövas återigen har C i Sollefteå kommun gjort en nogsam sondering med berörda parter.

– Vi har träffat företrädare för rennäringen, besöksnäringen, näringslivet och för de boende. Och nu har vi kommit fram till att vi nu säger nej, säger Johan Andersson till SVT Västernorrland.

Rennäringen

Varför?

– I första hand med hänsyn till rennäringen. Men det är helhetsbilden av den information vi hämtat in som gjort att det till sist blivit ett nej från vår sida, säger Johan Andersson.

– Jag vill också betona att vi haft en mycket bra dialog med Forsca och vi vill att det ska fortsätta att vara så.

De två övriga partierna i den nya styrande trojkan i Sollefteå kommun är Västra Initiativet och Vänsterpartiet.

De förstnämnda partiet har av tradition varit negativt inställt till vindkraft.

V har inte bestämt sig

Inom det sistnämnda är det mer osäkert.

– Vi ska ha ett möte i fullmäktigegruppen om två veckor. Jag kan inte förutspå var vi kommer att landa i den här frågan. Några är positiva medan andra är mer tveksamma, säger Kjell-Åke Sjöström (V), gruppledare.

– Vi hoppas att alla majoritetspartier har tagit ställning före månadsskiftet, säger Johan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.