Foto: TT

Chaufför åtalas inte för 9-årings död

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören som körde över och dödade en 9-årig pojke i Kramfors kommer inte att åtalas.

Fredagen den 21 februari hittades 9-årige Gabriel svårt skadad på en parkeringsplats i centrala Kramfors. Gabriel ska ha sagt till de som kom till hans hjälp att han blivit påkörd. Polisen misstänkte tidigt att han blivit överkörd av ett större fordon. Gabriel avled tre dagar efter olyckan.

Några dagar efter olyckan hörde en lastbilschaufför av sig till polisen och uppgav att han varit på platsen vid tidpunkten för olyckan. Enligt polisen visade utredningen att det var mannens lastbil som körde över pojken. En förundersökning inleddes mot mannen med brottsrubriceringen vållande till annans död.

Kramforspojke påkörd

Åklagare Daniel Brodén har idag beslutat att lägga ner förundersökningen.

– Jag kan inte styrka brott från chaufförens sida,  säger Brodén.

Enligt polisens pressmeddelande tyder utredningsmaterialet på att det hela rör sig om en mycket ovanlig och tragisk olycka.

– Vi vet att pojken blivit överkörd av ett tungt fordon och sannolikt av ett framhjul, konstaterar Brodén.

Pojken ska också ha sagt orden ”big truck” – stor lastbil, till vårdpersonal på platsen men i och med att utredningen nu läggs ned är chauffören utan skuld.

– Det betyder att chauffören är oskyldig, i en rättsstat är man oskyldig tills motsatsen bevisats, säger Daniel Brodén.

Hotas av utvisning

Samtidigt som utredningen om Gabriels död pågått hotas hans mamma Racheal och brodern Godwin av utvisning. Familjen sökte skydd i Sverige från förföljelsen i hemlandet Nigeria när den tragiska olyckan dödade Gabriel. Migrationsöverdomstolen har beslutat att familjen ska utvisas men många Kramforsbor har engagerat sig till stöd för familjen.

Vänsterpartiet Fristadsfond och Anita Doratio har också engagerat sig i fallet. En grupp människor jobbar nu med en ansökan om verkställighetshinder, det vill säga ett beslut som undanröjer det akuta utvisningshotet i väntan på en ny prövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kramforspojke påkörd

Mer i ämnet