Gångvägen till kvinnans hus, här skottad dagen efter hennes död Foto: Ur polisens förundersökning

Chauffören säger sig ha erbjudit hjälp: ”Kunden bestämmer”

Uppdaterad
Publicerad

Den taxichaufför som körde den äldre Kramforskvinnan hem den snöiga dagen i februari vidhöll i rätten att han erbjudit kvinnan hjälp.

Chauffören står åtalad för ”framkallande av fara för annan” efter att han släppt av kvinnan vid vägen istället för att följa henne till dörren. Kvinnan hittades dagen efter död i snön. femton meter från sin ytterdörr.

Frågan för tingsrätten att ta ställning till är om det var chaufförens, och i förlängningen taxibolagets, ansvar att se till att kvinnan kom in i sitt hem. Åklagaren menar att de brustit i sitt ansvar. Ingen är alltså åtalad för att ha orsakat hennes död.

Berättade om körningen

När chauffören tog plats i vittnesbåset berättade han om dagen han körde kvinnan. Han plockade upp henne i Härnösand dit hon kommit med buss. Under färden mot Kramfors pratade kvinnan i telefon och chauffören noterade att vädret blev allt bättre likaså vägsituationen.

– Det snöade inte och blåste inte sa chauffören, när vi kom till gården, sa kvinnan kör inte in på min gård. Stanna här.

Nekade hjälp

Innan han gick ut för att öppna dörren förklarade kvinnan hur han skulle köra för att vända med bilen. Chauffören säger att han tittade mot huset, att fönsterlamporna var tända. Chauffören frågade ännu en gång om hon behövde hjälp. Hon nekade. Chauffören ansåg att uppdraget var slutfört när kvinnan sa att hon inte behövde någon hjälp.

– De som tackar nej och inte vill ha hjälp, brukar vi titta till ibland, sade chauffören under sitt vittnesmål, men kvinnan kändes så pigg att den här gången stannade han inte för att se hur det gick. Han ansåg inte heller att väderförhållandena gjorde att han måste stanna och se hur det gick. Vädret var bra.

Chauffören får visa på en karta hur långt han gick med kvinnan från vägen. Han menar att det var 20 meter till dörren från det ställe han lämnade kvinnan.

Kunden bestämmer

Vi hjälper alla från dörr till dörr, även om det inte är en sjukresa. Men om vi erbjuder hjälp och de säger nej, så kan vi inte tvinga dem, säger chauffören. Han menar att det är kunden som bestämmer, även om de enligt avtal ska ha hjälp från dörr till dörr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.