Anna Karin Rudberg Larsson, enhetschef på LARO-mottagningen i Västernorrland motiverar varför behandlingen är nödvändig Foto: SVT

Chefen om omtvistad missbruksvård: ”Vi utför specialistsjukvård”

Uppdaterad
Publicerad

Metoden är väl beprövad och bedrivs i enighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Ändå finns kritik mot att ge narkotikaklassade läkemedel till den som är missbrukare.

– De allra, allra flesta fungerar alldeles utmärkt i den här behandlingen. Det finns någon inte någon patientgrupp som är så kontrollerad som den här, säger enhetschefen på LARO-mottagningen Anna-Karin Rudberg Larsson

Narkotikadödligheten är hög i Sverige. 900 personer dör årligen i narkotika- och läkemedelsrelaterade förgiftningar, enligt Socialstyrelsen.

Uppdrag att rädda liv

Vid långvarigt och allvarligt beroende av exempelvis heroin eller morfin finns möjlighet att få legalt förskrivna narkotikaklassade läkemedel som exempelvis metadon och buprenorfin via sjukvården.

– För de allra flesta är behandlingen livsavgörande. Vårat huvuduppdrag är ju att patienten ska överleva. Det är en otroligt hög överdödlighet bland opioidberoende personer, säger Anna-Karin Rudberg Larsson.

Hon tillägger också att de flesta av de ”nya” patienter som kommer till mottagningen är beroende av opioidläkemedel och inte av t. ex. heroin som det var tidigare. 

Kontroller på mottagningen

Behandlingen är ofta livslång och kallas läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende, LARO. På mottagningarna finns resurser i form av läkare, sjuksköterskor, kuratorer och behandlingsassistenter.

Ingången till LARO-mottagningen på Sundsvalls sjukhus Foto: SVT

– Kontrollen är hög. Man lämnar övervakade urinprov och först när man varit ren i tre månader får man ta med medicin hem, i begränsad omfattning.

”Goda skattebetalare”

Enligt en rapport från Socialstyrelsen från 2015 finns drygt 100 LARO-mottagningar i landet. Över 90 procent drivs av av regioner och landstingregi. I Västernorrland finns 150 patienter inskrivna och möjlighet finns att hämta ut de förskrivna läkemedlen i Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Härnösand.

– Många av de som går här jobbar, har barn och familjer och är goda skattebetalare. Sedan har vi en liten grupp som har svårare att klara av det.

Andra metoder

Metadonbehandling har varit föremål för ett stort antal studier, både internationellt och i Sverige. Resultaten visar, enligt Sociastyrelsen, på goda resultat som minskad kriminalitet, lägre dödlighet och förbättrade levnadsvillkor för missbrukare som stannar i behandling. Men det finns också annan behandling som är framgångsrik.

– Det finns personer med heroinberoende som blivit drogfria med till exempel 12-stegsbehandling och det finns de som blivit drogfria på ”egen maskin”.

Vad är LARO?

LARO står för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende. 

Opioider är en grupp substanser med morfinliknande verkningsmekanism. Dit hör till exempel heroin och morfin.

LARO-behandling rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. De läkemedel som ges vid behandling är bland annat metadon (flytande) eller buprenorfin (tabletter). Vilken dos patienten behöver ha bedömer läkare. Man underhållsbehandlar patienter som missbrukar.

Behandlingsutfallet förbättras om läkemedelsbehandling och psykosociala insatser kombineras. (källa: Socialstyrelsen och Region Västernorrland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.