Efter en rad avslöjanden om guldavtal för chefer inom landstingsledningen fann en pressad landstingsmajoritet för gott att kräva en utredning för att komma tillrätta med problemen. Regionstyrelsen valde att skärpa kravet och ville se en genomlysning av avtal från ända från 2010 och framåt.

Chefsutredning klar i oktober

Uppdaterad
Publicerad

Den externa granskningen av landstingets olika uppmärksammade chefsavtal kommer att behandlas av landstingsledningen i slutet av oktober. Samtidigt har en advokatbyrå fått i uppdrag att granska landstinget egen utredning i Thelinaffären.

I mitten av oktober ska den stora externa granskningen av landstingets chefsavtal ligga klar och den 27: e oktober ska den behandlas av regionstyrelsen.

Utredningen, som ska sträcka sig tillbaka till avtal från 2010 och framåt, görs av revisionsföretaget PwC,  PriceWaterhouseCoopers. 

Första information till politikerna

Vi det senaste regionstyrelsemötet fick politikerna en första dragning av den granskning som nu genomförs.  Nu på måndag den 4:e september ska dessutom regionrådet Erik Lövgren (S), vice regionrådet Jan-Olof Häggström (S) och oppositionsrådet Per Wahlberg (M) träffa landstingets revisorer för att diskutera den här granskningen. 

Det var efter en lång rad uppmärkasammade avslöjanden i media kring guldkantade chefsavtal som regionstyrelsen i juni till slut fann för gott att gå till botten med problemen.

”Orimliga villkor” – men inget brottsligt

De uppmärksammade turerna kring de ovanligt guldkantade villkoren för tidigare HR-direktören Lena Thelin har tidigare utretts i en särskild interngranskning inom landstinget.  Något brottsligt kunde inte påvisas, menade utredarna, som dock påpekande att tillkomsten av Thelinavtalen väckt många frågor.  Man beskrev villkoren som ”orimliga”

Landstingets egen utredning kring Thelinavtalen har nu lämnats över till en advokatbyrå för att få en extern bedömning som uppges vara klar inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet