Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christer Lundgren lyckades hitta en alternativ lösning, då han fick tag på en granne som är bofast en bit bort från hans stuga. Foto: Emil Hammarström/SVT

Stugägaren Christer har 50 mil enkel resa för att slå av strömbrytaren i Fränsta

Uppdaterad
Publicerad

Christer är pensionär och bor till vardags i Stockholm men har en sommarstuga i Fränsta i inlandet av Västernorrland. När elräkningarna på tusentals kronor började dyka ner i postlådan så ville han stänga av strömmen. Det visade sig vara lite av en utmaning – eftersom han bor 50 mil därifrån.

I stugan har ett par lampor och en kamera varit igång, vilket tidigare knappt kostat något, men nu vill Christer Lundgren strypa elen för att spara in på räkningarna.

– Om det inte var för astronomiska belopp skulle jag betala för en sådan tjänst hos elbolaget, att kunna ha fjärravstängning av strömmen, jag vore jättelycklig över det, säger Christer.

I det här fallet var det Fyrfasen Energi, som ägs av Härjeåns-koncernen, som gav honom svaret att de inte kunde hjälpa till. Björn Tusås arbetar som kommunikatör på Härjeåns och förklarar att de enligt lag inte kan stänga av strömmen på det viset.

– Att erbjuda en tjänst att bryta strömmen från vår sida är ingenting vi får göra, enligt lag. Det handlar också om att undvika att någonting skulle ta skada i fastigheten, då vi som elnätsbolag bär ansvaret för att man kan koppla på strömmen utan risk. Så det är stor skillnad på om kunden gör det själv eller om vi skulle göra det, säger Björn Tusås.

”Klokare att reglera än stänga av helt”

Han föreslår att man ser över och reglerar vad som egentligen förbrukar el i hushållet i stället för att stänga av strömmen helt.

– Jag förstår precis vad kunden är ute efter och det går ju ofta att lösa med tjänster som kan styra värmepump, element och annan elektricitet på distans. Det är höga elkostnader för många nu och det är något vi är helt medvetna om. Men jag tror att det skulle vara klokare att reglera vad som förbrukar el än att stänga av helt, och generellt mår en fastighet inte så bra av att kallställas på vintern, fortsätter Björn Tusås.

Christer lyckades tillslut få tag på den enda bofasta grannen som finns inom flera kilometer i området där han har stugan.

– Jag har en bra granne som tur är, han är bofast där. Men så är det ju inte alltid i de områdena. Det är bara sommarstugor kanske och inga bofasta, säger Christer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.