Foto: SVT

Coronakrisen slår hårt mot Sundsvall Timrå Airport

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset utvecklades under våren till en global pandemi. Sedan dess har flyget nästan stått helt stilla.
Nu beräknar Stadsbacken AB att Sundsvall Timrå Airport kommer att göra ett underskott på nästan 40 miljoner kronor för i år.
– Just nu ser vi bara ett stort svart hål med minus, säger Stadsbackens ordförande Åsa Ulander (S).

Det var Sundsvalls Tidning som var först med att berätta om att flygplatsen, som sedan 2013 ägs till 84 procent av kommunkoncernen Stadsbacken AB och 16 procent av Timrå, beräknas göra ett underskott på 38 miljoner kronor i år enligt en resultatprognos som Stadsbacken redovisat.

Det bekräftar också Stadsbackens ordförande Åsa Ulander (S) till SVT Västernorrland.

– Det som den tjänar pengar på, det här att du och jag och alla andra är ute och flyger och far, det är helt dött. Ingen har kunnat planera med corona, säger hon.

Ska diskutera flygplatsens framtid

Flygbolaget SAS räknar med att det kommer att dröja innan siffrorna för flyget reser sig igen. Åsa Ulander tror också att Sundsvall Timrå Airport har några tuffa ekonomiska år framför sig.

– Ja absolut. SAS prognos är att det inte kommer att vara i ordning förrän 2023. Det är deras bedömning. Sedan måste vi som ägare till flygplatsen sätta oss ned och fundera över hur vi gör och hur vi ska agera. Riktigt dit har vi inte kommit ännu.

Hur ser du på framtiden och er som ägare till flygplatsen?

– Jättesvårt att svara på. Just nu ser vi bara ett stort svart hål med minus. Vi måste fundera över om vi ska ha kvar flygplatsen eller om vi inte ska ha det? Om vi ska ha det, vad får det isåfall för konsekvenser, om vi inte ska ha det var får det för konsekvenser? Så vi ägare måste sätta oss ned och fundera på det här.

”Ingen vinstmaskin”

Redan innan coronautbrottet så hade hon initierat ett möte med både Timrå- och Sundsvalls kommun för att diskutera flygplatsens framtid.

– Vi har ju vetat länge att Midlanda Airport inte är en vinstmaskin. Det visste vi redan när vi tog över flygplatsen, säger Åsa Ulander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet