Foto: Barbro Sellin, TT

Coronaviruset påskyndade digitala möten inom vården

Uppdaterad
Publicerad

I början av förra vecken så togs ett beslut att skynda på och erbjuda digital teknik till alla vårdgivare i regionen.

Nu har medborgarna i Västernorrland möjlighet att ha möten med någon av regionens läkare över sin dator eller telefon.

Projektet Digga hälsocentralen gör Region Västernorrland tillsammans med Premicare och Mittuniversitetet. Det är ett EU-projekt och de är tre samarbetspartners.

– Det finns obegränsade möjligheter om vi får systemet att fungera bra. Det är viktigt att medarbetarna har har tilltro till det, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör, Region Västernorrland.

Coronaviruset i Västernorrland

Olika digitala möten

Det är två olika delar som man jobbat med sedan förra veckan. På hälsocentralerna har man också börjat testa att gå från telefonrådgivning till ett digitalt möte när man ser att det behövs, berättar Anna-Lena Lundberg.

Det här innebär att patienter som erbjuds ett digitalt möte ska logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster – för att säkerhetsställa att det är rätt person. Det finns möjlighet att kunna erbjuda patienten möten med alla yrkesgrupper som besök till läkare, sjuksköterska, sjukgymnast. Även för hälsosamtal och patienten kan också visa till exempel hur ett sår ser ut.

Testats i några månader

Ungdomsmottagningen har jobbat med digitala besök i några månader. Sedan finns det hälsocentraler som börjat testa, bland annat Ankaret i Örnsköldsvik och Kramfors hälsocentral.

Hör Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör på Region Västernorrland, berätta mer om den nya satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet