Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Sellgren, regionens vaccinationssamordnare. Vaccination av allmänheten är tänkt att starta i april, men ännu är inte lokalfrågorna lösta Foto: svt

Covidvaccineringen: Så här är läget i länet

Uppdaterad
Publicerad

2 150 personer i länet har nu vaccinerats mot covid-19 fram till och med vecka 1. Under den här veckan har ytterligare 3 000 doser vaccin skickats ut. Enligt ansvariga ligger den tidigare prognosen fast – i slutet av april kommer vaccinationer igång för den breda allmänheten

Vaccineringen i länet följer Folkhälsomyndighetens linje när det gäller turordningen.  Först ut är alltså boende på äldreboenden/särskilda boenden och personalen på dessa boenden och där är vaccineringen i full gång.

– I de mindre kommunerna är vi nästan klara, men i det större har vi en bit kvar, säger Karin Sellgren, regionens vaccinationssamordnare.

Vecka 4 ges vaccinationsdos två för dessa, och denna fas beräknas hålla på under tre veckor.

70-plussarna nästa i tur

Näst i tur står länsbor som är 70 år och äldre samt personer på LSS-boenden och omsorgspersonal där. Den här gruppen ska vaccineras i början av februari enligt planeringen, men då krävs att regionen fått in fler vaccindoser än man förfogar över idag.

Målet är att 80 procent av alla 70-plussare ska vara vaccinerade vid april månads utgång.

Personer mellan 18 och 69 och som tillhör någon form av riskgrupp ingår i planeringens fas tre.  Här måste dock regionen vänta in Folkhälsomyndighetens definition av vilka som bedöms tillhöra riskgrupper.

Breda allmänheten – start i april

Sist, men inte minst, den breda allmänheten där regionen räknar med att starta under senare delen av april eller början av maj.
Förhoppningen är att 70 procent av alla över 18 år ska ha vaccinerats innan 1:a juli.

I dagsläget finns en osäkerhet kring hur stora volymer av vaccin som regionen kommer ha tillgång till under de närmaste månaderna vilket gör att regionen har svårt att ge exakta besked om startdatum för när vaccinering kan starta för de olika grupperna. 
– Vi återkommer med mer information inför uppstart av varje prioritetsgrupp, både när det gäller tillvägagångssätt för att boka vaccination samt var vaccinationerna kommer äga rum, säger Karin Sellgren.

Länsbor som har hemtjänst och de som är 70 år och äldre kommer att kallas via brev där all information finns kring vaccineringen.

Tre olika vaccintyper ska användas i länet

Visa

Det är vaccinet från Pfizer/BioNTech, Comirnaty, som är grundplåten för regionen just nu.  Här har regionen en fast leveransplan som sträcker sig några veckor fram i tiden. 

Vaccinet från företaget Moderna blev godkänt för bara en vecka sedan, och regionen väntar sig en leverans vecka 3. 

Det blir dock en liten mängd vid första leverensen från Moderna, 300 doser, och det finns ännu ingen leveransplan för kommande partier.
 
I februari väntas de första vaccinleveranserna från Astra Zeneca, och då räknar regionen att det ska komma ”en större mängd” vaccin från läkemedelsbolaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer