Från 19 november kan man man vaccinera sig mot årets influensa. Foto: TT

Dags för vaccination mot säsongsinfluensan

Publicerad

Idag, den 19 november drar årets vaccination mot säsongsinfluensan igång. Varje år smittas mellan 200 000 och 1,5 miljoner svenskar.

Alla över 65 år, gravida och kroniskt sjuka rekommenderas att vaccinera sig. Det är främst barn och ungdomar som blir sjuka i influensa och sprider smittan vidare, men det är för äldre som sjukdomen kan vara allvarlig.

– Vi rekommenderar alla över 65 år att vaccinera sig, även om man känner sig helt frisk, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i region Västernorrland.

Anledningen är att immunförsvaret försämrats i den åldern och att risken för besvärliga komplikationer ökar.

Lång återhämtningstid

Influensan är olika svår olika år och kan nå sin kulmen vid olika tidpunkter.

Hur årets säsongsinfluensa slår är svårt att sia om. Kännetecknande för influensa är alltid symptom som hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont och hosta. Det kan ta flera veckor att återhämta sig.

– Alla som vaccinerar sig har goda chanser att hålla sig friska eller få en lindrigare variant av influensa, avslutar Hans Boman.

DESSA GRUPPER REKOMMENDERAS VACCIN

  • de som är 65 år eller äldre
  • gravida efter graviditetsvecka 16
  • vuxna och barn över sex månader med följande sjukdomar eller tillstånd:kronisk hjärtsjukdomkronisk lungsjukdom, som KOL och svår astmaandra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion, till exempel fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinderkronisk lever- eller njursviktdiabetes mellitustillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling. (källa: region Västernorrland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.