Dammluckan har gått sönder. Foto: Örjan Leek

Dammlucka gick sönder – riskerade haveri

Uppdaterad
Publicerad
En av dammluckorna vid dammen i Stigsjö i Härnösands kommun har gått sönder. Enligt räddningstjänsten kan olyckan innebära problem eftersom vårfloden är så stark i år.

Det var vid 13.30 som larmet inkom om en dammolycka vid dammen i Stigsjö. Enligt larmet finns det en fara för dammhaveri.

– Det är en lucka som har gått sönder, säger Erik Englund, styrkeledare vid räddningstjänsten Höga Kusten.

”Väldigt kraftigt”

Därför ska man nu öppna en andra dammlucka för att lätta på trycket. Men man säger att det kan bli problem.

– Flödet är väldigt kraftigt och det är troligtvis vårfloden som står bakom det hela. Nu kommer det också att bli varmare så vattenflödet kommer inte att ta slut på några dagar.

Vid 14.15-tiden hade man fått upp luckan och därför började vattnet sjunka.

– Om vi inte fått upp lyckan fanns risken att vattnet skulle ha tagit med sig hela kvarnen som står här. Men nu har vi fått upp den, säger Erik Englund.

Klass 2 varning

SMHI har under veckan utfärdat en klass-2 varning för länet gällande mycket höga flöden. Det är något som händer i snitt mellan vart tionde och vart femtionde år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018 - Västernorrland

Mer i ämnet