Därför var taxichauffören och hans chefer misstänkta för brott

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 75-årsåldern dog i snöstormen i februari 2018 sedan hon lämnats på vägen utanför sitt hus i Kramforstrakten efter en sjukresa – trots att taxichauffören ska följa med fram till dörren vid sjukresor.

Tre personer knutna till samma taxiföretag åtalades senare för framkallande av fara för annan.

Den första februari 2018 snöade det kraftigt i Västernorrland. Det var dessutom blåsigt och kallt. Dagen efter hittades Kramforskvinnan död på sin tomt, bara några meter från sitt hus.

Det här var åklagarens huvudargument för att åtala taxichauffören och hans två chefer:

Taxichauffören:

Åklagaren hävdade att taxichauffören aldrig slutförde sjukresan eftersom han lämnade kvinnan vid vägen cirka 40 meter från hennes ytterdörr. Enligt avtalet mellan taxiföretaget och Kollektivtrafikmyndigheten ska personalen följa med fram till dörren.

Föraren nekade till brott och sa att han erbjöd sig att följa kvinnan till dörren men att hon tackat nej.

Platschefen på taxibolaget:

Åklagaren menade att platschefen brustit i sitt utbildningsansvar genom att det inte funnits tillräckliga instruktioner för personalen om vad som gäller vid sjukresor. Enligt åklagaren har rutiner saknats för hur chaufförerna ska agera vid sjukresor för att säkerställa att resenärerna kommer till port/entré.

Därigenom hade platschefen framkallat fara för kvinnan. Platschefen nekade till brott och sa att det finns tre erfarna taxichaufförer som hjälper till att utbilda nya chaufförer. All information ska ha skett generellt och muntligt.

Taxibolagets ordförande:

Åklagaren menade att ordföranden i taxibolaget brustit i sitt ansvar genom att inte kontrollera att platschefen tagit fram något utbildningsmaterial kring hur en chaufför ska agera vid en sjukresa. Därigenom har han enligt åtalet framkallat fara för kvinnan.

Ordföranden nekade till anklagelserna och sa i förhör att det är platschefens ansvar att informera chaufförerna om deras skyldigheter. Han sa också att han inte haft skäl till att kontrollera om chaufförerna utbildats eftersom det hela tiden har fungerat bra.

Rättegången hölls i Ångermanlands tingsrätt – där tingsrätten valde att fria samtliga misstänkta helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.