Diket till höger ställde till det för den långa och stora transporten. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Därför fastnade vindkraftsekipaget i kurvan

Uppdaterad
Publicerad

De närmare 70 meter långa ekipagen som transporterar rotorblad till en vindkraftpark i Bräcketrakten hade klarat svängen från väg 86 in på väg 320 tidigare. Nu hade diket i Kovland grävts om och det tog stopp mitt i kurvan.

Att transportera vingar till vindkraftverk på det vanliga vägnätet kräver noggrann planering. Fordonen är närmare 70 meter långa och skyltar måste monteras ned och kurvor beräknas. När det tog stopp för transporten av vindkraftvingar i Kovland berodde det på att förutsättningarna förändrats.

– Fordonet hade kommit en bra bit in på väg 320 när det tog stopp, berättar en vägtrafikledare som vill vara anonym.

Underredet tog i marken

Dragfordonet hade alltså passerat korsningen men när den bakre delen skulle klara svängen tog underredet i marken i vägrenen i innerkurvan och bilen kom inte längre. Förklaringen var att diket nyligen grävts om vilket både gjorde att sluttningen blivit för hög och att möjligheten att gena i kurvan försvunnit.

Ytterligare incident

Ekipaget lyckades backa tillbaka och tre mycket långa fordon blev stående längs väg 86. Vägen stängdes av och trafiken leddes om genom Kovlands samhälle. Avspärrningen resulterade i ytterligare en incident när en bil i hög fart kom körande mot stoppet och inte hann stanna. Bilen sladdade in i en av de bilar som stod längst fram. Plåtskador uppstod men ingen människa kom till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.