Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsministrarna fick inte bara chans att åka med i ett stridsfordon 90, utan Mette Fredriksen provade även att provköra fordonet. Hör vad Ulf Kristersson tyckte om sin danska kollegas körning i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ulf Kristersson och Mette Fredriksen testade stridsfordon i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Den danska flaggan vajade utanför BAE:s fabrik i Örnsköldsvik när Sveriges statsminister Ulf Kristersson tillsammans med sin danska kollega Mette Fredriksen besökte stridsfordonstillverkaren under fredagen.

– Vi vill understryka de täta banden mellan Sverige och Danmark i all form av försvarsindustri och i stödet till Ukraina, säger Ulf Kristersson (M).

Statsministermötet inleddes på BAEs testbana där ministrarna fick provåka företagets produkt stridsfordon 90. Det är första gången sedan Sveriges inträde i Nato som Sveriges och Danmarks statsministrar möts och det var också frågan ländernas försvar stod på programmet.

– Både Sverige och Danmark fattar stora viktiga beslut om att rusta upp våra försvar. Då är de svenska företagen som Hägglunds otroligt viktiga för att skapa den styrkan i försvaren, säger statsminister Ulf Kristersson till SVT.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik

Danmark investerar 7 miljarder i sina stridsfordon

Sverige och Danmark har tidigare avtalat om att bekosta ett trettiotal stridsfordon som ska skickas till Ukraina.

Danmark köper både reservdelar och uppdatering av de 44 fordon de redan har för en summa som landar på sju miljarder.

I klippet får du se när den danska statsminister provkör ett varv på testbanan i stridsfordonet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik

Mer i ämnet