Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) hänvisade till det förändrade säkerhetsläget och inte minst till kriget i Ukraina när han motiverade förslaget om en utökad civilplikt vid sitt besök på Sandö – se och hör mer i videon. Foto: SVT

Statsminister Ulf Kristersson (M) på Sandö: Vi utreder utökad civilförsvarsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Vid besöket i Kramfors under onsdagen meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen vill ha en utökning av den svenska civilförsvarsplikten i framtiden.

– Regeringen ser ett stort behov av att utöka civilplikten till fler samhällsviktiga branscher och verksamheter, sa statsministern bland annat – se och hör med i klippet här.

Statsministern besökte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på Sandö under onsdagseftermiddagen, och det var vid presskonferensen där som han lämnade beskedet.

Och Cecilia Looström, avdelningschef på MSB, svarade att myndigheten står i beredskap om regeringen återkommer i frågan.

– Vi förbereder oss så att vi står beredda om regeringen fattar ett sådant här beslut, säger hon till SVT efter statsministerns besked på presskonferensen.

Med sig under sitt besök i Västernorrland hade Ulf Kristersson också Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Utöver besöket på Sandö besökte statsråden också Medelpads räddningstjänstförbund under förmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.