Foto: SVT / arkiv

Därför minskar bostadsinbrotten

Publicerad

Bostadsinbrotten minskar i hela Sverige. Region Nord är alltså inget undantag.Sedan 2015 har antalet anmälda försök till och fullbordade bostadsinbrott i villor/radhus/lägenheter minskat med 21 procent.Detta rapporterar polisen på sin webbplats.

Den främsta förklaringen till att bostadsinbrotten blir allt färre, enligt polisen, är att grannsamverkan bland annat har implementerats i allt större omfattning i landets bostadsområden.

Bekämpning av internationella brottsnätverk

En annan teori är polisens bekämpning av internationella brottsnätverk. Enligt polisen begås hälften av alla bostadsinbrott i Sverige av internationella brottsnätverk.

– De här åtgärderna är ytterligare en del i förklaring till att det sker färre bostadsinbrott i Sverige, säger Damir Celebic, verksamhetsutvecklare mängdbrott, vid Nationella operativa enheten.

Här är minskningen störst

I Region Nord, där Västernorrland ingår, anmäldes 2015, som är ett referensår i polisens senaste kartläggning, 840 inbott. Under 2019 anmäldes 666 inbrott, det vill säga en minskning med 21 procent.

Störst är minskningen i Region Syd, där har antalet anmälda bostadsinbrott minskat med 50 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.