Sjuksköterskor som slutar går till andra arbetsgivare. Kommun, annan region eller bemanningsföretag. Foto: SVT

Därför slutar sjuksköterskorna i Region Västernorrland – flera orsaker bakom avgångarna

Uppdaterad
Publicerad

Vår genomgång visar att 615 sjuksköterskor slutat i region Västernorrland sedan 2016. Här listar vi orsakerna till att de slutat. Utifrån vad som står angivet i regionens dokumentation.

Det ska sägas att det inte finns svart på vitt exakt var de som slutat tagit vägen. I handlingarna från HR-avdelningen har cheferna till de som slutat fyllt i orsak. Men i många fall har ingen orsak fyllts i.

Där man fyllt i orsak dominerar följande:

– gått till privat verksamhet

– gått till annan region

– gått till kommunal verksamhet

– gått i pension

Pressat och oroligt

– Vi har haft en pressad covidsituation och två somrar i rad har vi haft en pressad tillvaro och det skapar oro och till det kommer ett bekymmersamt ekonomiskt läge. Då behöver vi se över arbetssätt och det skapar också en viss oro, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson.

Hög arbetsbelastning och etisk stress

Men de sköterskor vi pratat med lyfter inte oron som det största problemet, utan arbetsbelastningen.

– Det har varit ett sjunkande skepp länge, hur långt ska det gå? Man känner hela tiden att man är på marginalen och drabbas av etikstress när man inte hinner med, säger en sjuksköterska som sagt upp sig från Sundsvalls sjukhus under våren.

Hon har börjat jobba som inhyrd personal i en annan region.

– Jag pendlar och nu får jag jobba precis som jag vill, säger hon.

Begärt analys

–  Det är tråkigt att folk väljer den utvägen. Jag ser hellre att vi kan lösa det här tillsammans, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson och säger att en del också väljer att komma tillbaka till regionen efter ett tag hos andra arbetsgivare.

Han berättar att han begärt en genomlysning av siffrorna från HR-avdelningen för att kunna se var anställda slutar och varför.

Färre läkare slutar

Men samtidigt som fler sjuksköterskor slutar har avgångarna bland läkarna minskat kraftig. Hittills i år har 19 slutat. Att jämföra med 51 avgångar 2016. Den vanligaste avgångsorsaken är att man gått till en annan region.

– Det är väldigt positivt. Vi är i stort behov av alla yrkesgrupper. Men vi har inte analysen av de här siffrorna än, säger Kurt Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.