Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att se varför älgen vandrar över älven – på samma plats varje år. Foto: TT/Paul Kleiven/SVT

Därför vandrar älgen över Ångermanälven – på samma plats varje år

Publicerad

Den svenska älgen är inget flockdjur men i tusentals år har den vandrat och simmat på samma plats över Ångermanälven i Västernorrland för att ta sig till sommarbetet. Spela klippet för att se hur älgen vandrar och simmar i led – då den tar sig genom terrängen.

Genom slow tv-projektet Den stora älgvandringen kan du själv följa älgarna i en direktsändning på SVT Play.

Fakta om älgen

Visa

• Älgen är världens största hjortdjur och Europas största landdjur. Bara i Sverige finns det 300 000 – 400 000 individer.

• Trots det stora antalet älgar så är möten mellan älg och människa sällsynta. Detta eftersom älgens hörsel och luktsinne normalt upptäcker människan på lång väg, och älgen tar därmed till flykten.

• I flera tusen år har älgarna gått på samma stigar, längs samma vattendrag och höjdryggar. Älgarna är konservativa och beter sig på samma sätt idag som de gjorde för 6 000 år sedan. Detta vet man tack vare de fornlämningar som stenåldersmänniskorna efterlämnat i form av både hällristningar och fångstgropar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer