Åsa Sjödén, kommunalråd i Sollefteå förklarar varför kommunen väntar med beskedet om markförsäljning: Foto: SVT/Sollefteå kommun

Dataföretag vill köpa mark i Långsele – Sollefteå kommun tvekar

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Bolooba data center AB vill bygga datalagringshallar i Långsele. Kylan, det billiga elpriset och stabiliteten i landet var det som lockade.

Francesco Benincasa som är vd på datacenterföretaget ser stora möjligheter till utveckling på Hamreåkern i Långsele. Inom 12 månader ska de ha anställt 100-110 personer, säger han men det hänger på om Sollefteå kommun bestämmer sig för att sälja marken intill den gamla bromsbandsfabriken.

 – När vi flyttade hit var vårt mål att bli ett betydande företag. En global försörjare av datalagringservice. För att göra det ville vi sätta igång så fort som möjligt så då köpte vi den här byggnaden, säger Francesco Benincasa och pekar på den gamla bromsbandsfabriken. Det var starten på det mycket större projektet, vilket är marken här, säger han och pekar mot skogen bakom fabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.