Ulf Holmberg vid Sjöräddningssällskapet i Örnsköldsvik deltog i räddningsarbetet utanför Ulvön i lördags där en kanotist drunknade. Foto: Sjöräddningssällskapet

Berättar om kanotolyckan utanför Ulvön: ”De skulle försöka simma in till land tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

När kanoten kantrade försökte mannen och kvinnan att simma tillsammans mot räddningen.
– Men när hon kom iland och vände sig om var det tomt bakom henne, berättar Ulf Holmberg vid Sjöräddningssällskapet i Örnsköldsvik som deltog i räddningsinsatsen utanför Ulvön i lördags där en man omkom.

Larmet om olyckan kom vid halv tretiden i lördags eftermiddag.

Mannen och kvinnan, ett par i 30-årsåldern, var ute och paddlade till havs i en kanot av modell kanadensare när de kantrade i den hårda blåsten i vattnen mellan Ulvön och fastlandet.

Höga vågor

– Det var hårt väder i lördags eftermiddag, vågorna var närmare två meter höga när vi gav oss ut, berättar Ulf Holmberg vid Sjöräddningssällskapet i Örnsköldsvik.

När han och två kolleger kom till olycksplatsen i räddningsbåten Rescue Örnsköldsvik hade mannen som vid det laget legat i vattnet i omkring en timme hittats och flugits till Örnsköldsviks sjukhus i helikopter.

Chockad och nedkyld

Sjöräddningens personal riktade in sig på att ta hand om kvinnan som lyckats ta sig i land på Ulvöns norra del och där slagit larm om det inträffade.

– Hon var chockad förstås, och nedkyld. Men fysiskt oskadd, berättar Ulf Holmberg.

Kvinnan berättade att hon och hennes pojkvän kommit fram till att de skulle försöka simma iland sedan kanoten kapsejsat.

Tappade kontakten

– Men de var ganska långt från land och det rådde hårt väder. Så de tappade kontakten. Och får man några kallsupar så kan det bli problematiskt att simma under de förhållandena, berättar Ulf Holmberg.

När kvinnan till sist lyckats ta sig iland vände hon sig om för att se hur det gick för pojkvännen.

– Då var det tomt bakom henne.

Sent på eftermiddagen meddelade sjukhuset att mannens liv inte gått att rädda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer